Kom ik in aanmerking?


 

Inschrijving in register

Je moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister. Je hebt dus een domicilie- of referentieadres.

Het is niet genoeg als je ingeschreven bent in het wachtregister.

Leeftijd

Je kan je alleen maar inschrijven als je ouder bent dan 18 jaar.

De toekomstige referentiehuurder en zijn/haar echtgeno(o)t(e) of feitelijk of wettelijke samenwoner die de woning mee gaat bewonen dienen de inschrijvingsformulieren te ondertekenen.

Er zijn twee uitzonderingen.

  • Ben je nog geen 18 jaar, maar woon je begeleid zelfstandig of ga je met begeleiding zelfstandig wonen? Dan kan je wel inschrijven. Je moet hiervoor wel een bewijs van de dienst die jou begeleidt binnenbrengen.
  • Ben je een ontvoogde minderjarige? Dan kan je wel inschrijven. Breng je vonnis mee.

​Inkomen

Je inkomen mag niet te hoog zijn. Met inkomen bedoelen we het gezamenlijk belastbaar inkomen en/of een vervangingsinkomen.

Enkel het inkomen van de toekomstige referentiehuurder en zijn/haar echtgeno(o)t(e) of feitelijk of wettelijke samenwoner die de woning mee gaat bewonen, telt mee.

Wij kijken naar het laatst gekende inkomen waarvan we een aanslagbiljet ter beschikking hebben. Dit inkomen mag maximaal drie jaar oud zijn. Binnen één gezin zijn dus verschillende inkomensjaren mogelijk.

Hoe hoog mag je inkomen zijn?

Het maximale (gezamenlijk) inkomen als je inschrijft in 2023:

Jouw gezinstype Geïndexeerde inkomensgrens 2022
Alleenstaande 28.105 euro
Alleenstaande met handicap 30.460 euro
Anderen 41.156 euro
Verhoging per persoon ten laste* 2.356 euro

* Een persoon ten laste betekent:

  • een kind dat op jouw adres is ingeschreven en dat minderjarig is of een kind voor wie kinderbijslag wordt uitbetaald;
  • jouw kind dat regelmatig bij jou verblijft en minderjarig is of voor wie kinderbijslag wordt uitbetaald;
  • iemand die erkend is als ernstig gehandicapt.

Eigendom

De volgende voorwaarden inzake onroerend bezit in binnen- en buitenland zijn van toepassing:

  • de kandidaat-huurder mag geen woning of perceel, bestemd voor woningbouw, volledig of gedeeltelijk in volle eigendom hebben;
  • de kandidaat-huurder mag geen volledig of gedeeltelijk recht van erfpacht, opstal of vruchtgebruik op een woning of perceel, bestemd voor woningbouw, hebben;
  • de kandidaat-huurder mag geen woning die of perceel, bestemd voor woningbouw, dat volledig of gedeeltelijk in erfpacht of opstal is gegeven, hebben;
  • de kandidaat-huurder mag een woning die of perceel, bestemd voor woningbouw, dat hij volledig of gedeeltelijk zelf in vruchtgebruik heeft gegeven hebben;
  • de kandidaat-huurder mag geen zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder van een vennootschap zijn waarin hij zakelijke rechten als hierboven vermeld heeft ingebracht.

Basistaalvaardigheid

De wetgeving omtrent basistaalvaardigheid is gewijzigd.
Nieuwe huurders moeten twee jaar nadat zij huurder zijn geworden over een basistaalvaardigheid Nederlands beschikken (niveau A2 van het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen).

Inschrijving bij de VDAB

Ingevolge de nieuwe wetgeving moeten huurders die niet werken zich inschrijven als werkzoekende bij de VDAB.
Indien u huurder wordt van een sociale woning en niet-beroepsactief bent, maar wel arbeidspotentieel hebt en nog geen 64 jaar bent, moet u zich inschrijven bij de VDAB.
Tenzij u door billijkheidsredenen of uitzonderingsvoorwaarden niet in staat bent om te werken of actief naar werk te zoeken.
Dan beschikt u niet over arbeidspotentieel en moet u niet aan deze voorwaarde voldoen.  
Het gaat om:
– uitkeringsgerechtigde personen voor wie een uitzondering geldt door billijkheidsredenen, nl. personen die een leefloon ontvangen en over wie het OCMW beslist dat zij door billijkheidsredenen niet kunnen werken;
– personen die niet kunnen werken door arbeidsongeschiktheid, invaliditeit of een erkende handicap.

    Beëindiging wettelijke samenwoning/echtscheiding:

Een kandidaat die nog gehuwd is kan zich alleen, zonder partner, inschrijven voor een sociale woning. Je moet daarvoor geen bewijzen aanleveren dat je de echtscheidingsprocedure hebt opgestart. Op het moment dat je een woning krijgt toegewezen, mag je ex-partner de woning echter niet mee betrekken. Als je partner na de aanvang van de huurovereenkomst toch wenst te komen bijwonen, kan dit enkel als hij/zij samen met jou, de referentiehuurder, voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en de woning niet onaangepast wordt.